onsdag 12 november 2014

Vad ska de bli av Spanien? (1). Kanarieöarna: “Turistnäringen lämnar bara smulorna till oss!”

“Ja till Livet och naturen på Kanarieöarna”! skriver den nakna i olja indränkta kvinnan. Hon protesterar mot det transnationella spanska oljebolagets mål att pumpa upp olja i ett av världens mest fiskerika vatten. Det utgör samtidigt en enorm ekonomisk naturresurs och källa för turistsektorn. Regeringen Rajoy ger grönt ljus och upphäver den lokala autonoma regeringens beslut att ge det kanariska folket sista ordet i en omröstning i en icke juridisk bindande fråga om oljeprospektering.Vad ska de bli av Spanien? (1)

 Av Dick och Mirian Emanuelsson

Den växande självständighetsrörelsen i Spanien skakar Madrid mitt i den kapitalistiska krisen 

Intervju med Tumas Mora Mora, språkrör för det Kanariska Nationalistiska Alternativet, ANC:

Audio: https://app.box.com/s/i1a0l4taufand2ez7og5


Centralregeringen och Författningsdomstolen i Madrid upphävde två gånger katalanernas beslut att genomföra en folkomröstning söndagen den 9 november 2014.
Men inte bara det. Regeringen Rajoy förbjuder även den kanariska regeringen att rådfråga kanarierna om de är för eller emot oljeprospektering i sina känsliga fiskevatten. Vad är då kvar av autonomt självstyre i 16 av Spaniens 50 provinser?
Latinamerikareportrarna Dick och Mirian Emanuelsson lämnar här sitt näst sista reportage från Spanien från fyra autonoma provinser som beskriver hur självständighetsrörelsen förstärks i Spanien..


 

Kanarieöarna: “Turistnäringen lämnar bara smulorna till oss!”

Det var år 2003 och grabben och jag reste på en charterresa till Tenerife. I närheten av hotellet fanns det en liten hemtrevlig restaurang där vi blev bekanta med ägarna och hans vänner. Efter några kvällar och lite lösligt prat om världsläget hade vi tydligen vunnit deras förtroende. De berättade att de stödde rörelsen för ett självständigt Tenerife.

Boplats för guanchefolket på Gran Canarias. Hemmen
byggdes in i berget.
– Våra krigare från ursprungsbefolkningen Guanche stred mot spanjorerna i nästan ett sekel. De var omöjliga att besegra för de drog sig alltid tillbaka till grottorna uppe i bergen efter att genomfört vad vi i dag kallar för gerillaattacker. Tenerife erövrades av de spanska kolonisatörerna först efter nära ett sekels krig som pågick mellan 1404-1496, sa ägaren och sänkte rösten för att inte andra bordsgrannar skulle höra honom. När restaurangen var stängd fortsatte vi diskussionen utan risk för den politiska polisens utsända.
Det är få svenska turister som ger sig in i den historiska verkligheten under en vecka med Ving- eller Fritidsresor. Turistgiganterna förfogar i dag över inhägnade komplex. Deras anställda serverar på dagarna svenskt kaffe och är lekledare, både för små som vuxna och på kvällarna tar de hand om uppträde och dansmusik. 
På turistkomplexen behöver gästen aldrig gå utanför grindarna, allt finns inom murarna och det mesta importeras till den kanariska övärlden i stället för att diversifiera industri, jordbruk och näringsliv.

Men den kanariska övärlden representerar en rik historia som imponerar när man tränger ner på djupet.
– De koloniala erövringskrigen kamoufleras oftast som “träff mellan två kulturer”. Här fanns ingen europeisk kultur utan en tusenårig nordafrikansk berberkultur. Vi genomled ett fruktansvärt krig. Ett av Columbus första krig ägde rum här och våra förfäder togs och såldes som slavar. Därför verkar vi för en total självständighet och oberoende från Spanien och skapandet av en egen suverän stat i den kanariska övärlden.

Tomas Mora Mora, ANC
Det säger Tumas Mora Mora, född 1981 på Tenerife och ett av språkrören för det Kanariska Nationalistiska Alternativet, ANC när Flamman talar med honom.
ANC är ett relativt ungt parti, bildat 2006 och uppfattas som de sju kanariska öarnas eget vänsterparti. Antikolonialism, socialism, ekologism och feminism är tunga teman i ANC:s arbete.
Men när Flamman talar med Mora är förberedelserna i full gång för att högtidlighålla 50-årsminnet av bildandet av Självständighetsrörelsen för Kanarieövärldens Självbestämmande, (MPAIAC), ledd av den kanariske advokaten Antonio Cubillo. Mora säger att ANC har sitt ursprung och inspiration i MPAIAC som under ett par decennium fick politiskt stöd från Alger. Där upprättades även en radiostation som sände mot Kanarieöarna. Men efter Francos död 1975 minskade Algers stöd gradvis och upphörde helt 1978. Den begränsade väpnade kamp som hade förts, särskilt under Francodiktaturen, upphörde också.

15 DECEMBER 2012. MPAIAC-ledaren Antonio Cubillo avlider och följs till sista vilan av sin familj och anhängare av ett fritt och suveränt Kanarieöarna.

Under 1990-talet arbetade den kanariska vänstern splittrat och spritt men hade ett systematiskt arbete bland ungdomen. Ett decennium senare ansågs tiden kommer för att kanalisera det politiska missnöjet och kampen mot avkolonialiseringen i ett parti. ANC har deltagit i de två senaste valen och har för varje val ökat sitt röstetal och har nu två kommunfullmäktigeledamöter. Nästa år ställer man upp i fler kommuner än tidigare.
– Det handlar om att ge folket ett nationalistiskt vänsteralternativ och förvandla och demokratisera det kanariska samhället i socialistisk riktning.

Trots att Kanarieöarna har status som en autonom region enligt författningen från 1982, med val av en egen regering, har autonomin visat sig vara en schimär, säger Mora.
Den kanariska regeringen, som styrs av partiet Kanarisk Koalition med stöd av det socialdemokratiska PSOE, utlyste för några månader sedan en rådgivande folkomröstning. Den skulle ge folket möjlighet att säga ja eller nej till om oljeprospektering av kanariska vatten. Det transnationella spanska Repsol hade fått Madrids fulla stöd att prospektera efter olja men folkomröstningen skulle kunna spoliera miljardprojektet. Industriminister Jose Manuel Soria försäkrade i slutet av oktober att folkomröstningen “är olaglig och kommer inte att genomföras”. Han varnade för att regeringen “kommer att tillämpa lagen med full kraft” om den kanariska regeringen försöker att genomföra omröstningen. Regeringen Rajoy har därför vänt sig till Författningsdomstolen för att domstolen förklarar omröstningen olaglig.

”Nej till oljeprospektering i den kanariska övärlden”!


Samma förfarande gjorde man mot den katalanska regeringens planerade folkomröstning den 9 november. Målet var att ge det katalanska folket möjligheten att ta ställning till om den vill använda sin rätt att själva fatta beslut om folket vill att Katalonien ska tillhöra den spanska statsbildningen eller inte. Författningsdomstolen upphävde beslutet om att hålla folkomröstning i början av oktober. 

Detta förfarande har fått de olika självständighetsrörelserna att reagera kraftigt och de menar att det nu är viktigare än någonsin att förstärka kampen för självständighet. Den så kallade “regionala autonomin” är ihålig.

– Tusentals kanarier har gått ut på gatorna för att protestera mot oljeprospekteringsplanerna. Jag är inte förvånad över att Spanien har förbjudit folkomröstningen för det visar att det inte finns demokrati i Spanien. Prospekteringen är ytterligare ett kolonialt övergrepp efter att de militärt ockuperade oss för fem sekel tillbaka. Fallet visar att bara en total självständighet och en kanarisk suverän stat kan återge oss rätten till att bestämma över vad vi ska göra med våra naturresurser.

USA-soldater landar. Den puertorrikanska lilla ön Vique förvandlades till ett bombfält där en trejedel av denna vackra karibiska ö är obebolig på grund av obriserade bomber som flyg, helikoptrar och marina stridskrafter besköt ön med. Men fiskare och befolkningen på Vieque och Puerto Rico reste sig och inledde ett obeväpnat gerillakrig där fiskare snärjde in krigsfartygens propellrar med rep och fiskenät. Till slut tvingades Pentagon dra sig tillbaka, besegrade av ett obeväpnat civilt men kampberett folk.

Förra gången det hölls en folkomröstning i Spanien var 1982. Då handlade det om Spanien skulle vara medlem i Nato. De enda regioner i Spanien som röstade nej var Baskien och Kanarieöarna, säger Mora:

– Vi visste att våra öar skulle bli militärt övningsfält för Nato. Vi fick rätt. Sedan 1985 genomför de brutala bombningar i ett oerhört känsligt fiskevatten. Bara Hawaii och Kanarieöarna representerar en liknande marinfauna i världen. Valar, delfiner och sköldpaddor exploderar av bomberna och flyter upp på stränderna. Därför vågar de inte låta oss folkomrösta om oljeutvinning för att än en gång ta emot en örfil som 1985 om Nato, säger Mora med bitterhet i rösten.

Från turistnäringen kommer 90 procent av inkomsterna. Men denna sektor kontrolleras helt av tyska, holländska, brittiska, katalanska eller svenska intressen. Exploateringen av öarna är enorm och skulle aldrig, av miljöskäl, tillåtas i de länder varifrån ägarna av turistkomplexen kommer, anser Mora. Han tillägger att inkomsterna från turistnäringen mycket sällan gynnar den vanlige medborgaren. Turistkomplexen förfogar över en komplett infrastruktur där turisten konsumerar, sover och tillbringar charterveckan enligt konceptet; “ALLT INGÅR”! 

– Vi är motståndare till den massiva turismen men inte turismen som sådan.
”För den kanariska övärldens avkolonialisering”!

Vad skulle en egen stat kunna tillföra Kanarieöarna rent ekonomiskt? frågar jag Mora.

– Vi har turen att ha sol nästan året runt. Vi har alla slags förnyelsebara energikällor du kan tänka dig. Sol, vind, geotermiska, vulkaner, jordvärme eller havet. Helt otroligt. Men den spanska imperialismen tillåter inte en diversifiering av Kanarieöarna utan har försatt oss i ett järngrepp med den monolitiska turistnäringen.

På 1970-talet lades den kanariska fiskeflottan ned av Spanien trots att Kanarieöarna,  tillsammans med Södra Sahara, har bland världens bästa och rikaste fiskevatten. Dit kommer alla världens fiskeflottor och fiskar, men inte kanarierna.

– Tänk dig vår strategiska handelsposition mellan tre kontinenter; Europa, Amerika och Afrika! Alla de rikedomar vi producerar går till utlandet medan fattigdomen och arbetslösheten är skriande. De lämnar bara smulor till oss från turistnäringen! Därför slåss vi för att bli herrar i vårt eget land.


FAKTA Kanarieöarna

  • Är en av Spaniens 16 autonoma regioner och erkänns som nationalitet. 
  • Ögruppen består av sju större öar: El Hierro, La Gomera, Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria och Lanzarote.
  • Ögruppen är belägen nära den afrikanska kusten, mellan Marocko och Sahara. Antalet invånare uppgår till 2.118.344 personer på en yta av 7.447 km².
  • Huvudstäderna finns i La Palma (Gran Canaria) och Santa Cruz de Tenerife (Tenerife).
  • Coalicion Canaria (CC) är regeringspartiet som också utser regeringspresidenten som heter Paulino Rivero Baute. Koalitionen har 20 mandat och regerar med stöd av PSOE.
  • BNP per capita uppgår till 19 806 euros

    Källa Wikipedia