måndag 30 mars 2015

“Felipe González (s) säljer sig inte, han hyr man för 300.000 dollar”

Felipe Gonzales (s) och Henrique Capriles (extremhöger).
“Felipe González (s) säljer sig inte, han hyr man för 300.000 dollar

 

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2015-03-24 / James Petras, 78, är marxisten med grekiska rötter som var universitetsprofessor på Boston University under decennier. Han är mer än någonsin aktiv i debatten om vänsterns framtid och den politiska kampen på den amerikanska kontinenten. Under Salvador Allendes presidentperiod i Chile (1970-73) var han tidvis politisk rådgivare till Allende i frågor som rörde relationerna till framför allt USA.

James Petras. Foto: Dick Emanuelsson
Radiostationen CX36 i Montevideo intervjuar Petras varje måndagsmorgon och igår kommenterade han uppgiften om att den spanske socialdemokraten och tidigare regeringschefen Felipe Gonzalez nu träder in på den politiska arenan i Venezuela som rådgivare till extremhögerns före detta presidentkandidat Henrique Capriles.

– Felipe González arbetade för Alvaro Uribe, en mördare och före detta president i Colombia med rötter i knarkkartellen (Medellin och Pablo Escobar). Gonzalez stödde dödsskvadronerna i Centralamerika. När jag besökte Spanien och Grekland, bevittnade jag hur de centralamerikanska högerpartierna från El Salvador och Guatemala tog emot stöd från Felipe González. Därför förvånar det mig inte det minsta nyhet om stödet till Capriles. För Felipe González säljer sig inte, han hyr man, sa Petras.

Politiska allierade; Colombias paramilitäre f.d. narkopresident Alvaro Uribe omfamnar Capriles.


Och han tillägger:

– Det är upp till varje regeringschef eller högerrepresentant att anlita honom, allt beror på insatsen. Men de behöver minst 300.000 dollar för att få Felipe González´ “råd”. Han är inte bara en simpel reaktionär. Han är dessutom en av de mest korrumperade och omoraliska representanterna för den europeiska socialdemokratin, är Petras slutsats.

Felipe González är mannen som förrådde den Spanska Republiken vid den påstådda “övergången” (La Transformación) till den representativa demokratin i Spanien 1976-78. Han är socialdemokraten som demonstrerade mot USA-baserna i Spanien under Francofascismen men som sedan gjorde upp med Pentagon om betalning av ´hyran´.

Såta vänner söker varandra, heter det ju. Men i González´ fall kan inte ens påstå det för han hyr man ju, som Petras hävdar. Politisk prostitution, kan man också kalla det.