onsdag 12 november 2014

Åttio procent röstade för en egen suverän stat i Katalonien

Valsegern den 9 november var överväldigande.

Åttio procent röstade för en egen suverän stat i Katalonien

80,76% av katalanerna röstade i söndags för bildandet av en egen suverän stat. Det blev resultatet när katalanerna trotsade den spanska författningsdomstolen. Denna hade två gånger beslutat att förbjuda den katalanska autonoma regeringen att avhålla folkomröstningen som inte var juridisk bindande.

Sammanlagt röstade 2.250.000 personer eller 33 procent av valmanskåren. Det kan verka lågt, men då ska man komma ihåg att det spanska åklagarämbetet beordrade den katalanska polisen att upprätta “profiler” och protokoll över dem som deltog i valproceduren. Trots det genomfördes valet på ett snabbt och smidigt sätt, enligt observationer. Valdeltagandet kan jämföras med 47,9 % vid valet till EU-parlamentet tidigare i år.

De röstande i Katalonien fick svara på två frågor; om de ville att Katalonien skulle vara en självständig stat och i den andra frågan om de ville ha en egen stat men inom Spanien. 80,76 % (1.861.753 personer) röstade för en egen suverän stat medan 10,07 % röstade jag till en egen stat men inte självständighet från Spanien. Bara 4,54 % (104.772 röster) sa helt nej i den första frågan.

Skakad Rajoy

Den katalanske regeringspresidenten Artur Mas, karaktäriserade valet som en “fullständig framgång”. De katalanska partierna och de 40.000 frivilla som deltog i valproceduren uttalade sin stora tillfredsställelse över valet och vill nu gå vidare.

Mariano Rajoy å sin sida var förvirrad på måndagen och anklagades av sina egna partivänner för “släpphänthet”. Den katalanska parlamentsledamoten för PP, Cayetana Alvarez de Toledo, kritiserade offentligt Rajoy för “inaktivitet”. Andra PP-ledare utdelade samma kritik mot Författningsdomstolen som de ansåg borde ha satt hårt mot hårt. Åklagarämbetet diskuterar nu hur den ska ställa de ansvariga inför rätta för brott mot lagen.

Ny politisk rörelse 

Den politiska framtiden i Katalonien är efter söndagens val osäker. För även om den moderata center-högerkoaltion (CDC), som Arturo Mas representerar, säger sig ha vunnit, har hans popularitet de senaste två åren stadigt sjunkit.

Ada Colau är den enkla kvinnan som seglat upp som en gigant och
ska räknas med i valet till ny borgmästare.
Makten är skakad.
Men situationen för Partido Popular är rent av katastrofisk i Spaniens näst största stad Barcelona.
I opinionsundersökningen i juni fick PP bara 1,6 procent i Barcelona. Och inför kommunal- och regionsvalen i maj 2015, är det den nya politiska rörelsen Guanyem som har seglat upp som en lokal och regional Podemosvariant.

Guanyem leds av den sociala aktivisten i bostadsfrågor Ada Colau och ser ut att ”orsaka jordbävningar på den katalanska politiska kartan”, skrev dagstidningen El Confidencial i slutet av september. Möjligheten är stor att Ada Colau och en allians av vänstern och miljöpartier tar makten både i stadshuset i Barcelona som det autonoma parlamentet. Efter den 9 november 2014 är allt möjligt i Katalonien.

Dick Emanuelsson