onsdag 12 november 2014

Podemos, vänsterpartiet som tar över Spanien om det vore val i dag

Pablo Iglesias, ledare för det nya partiet Podemos som leder opinionsundersökningarna i Spanien.
Av Dick Emanuelsson 

Intervju (Audio-56 min.) med Anibal Garzon Baeza, kommunalt språkrör för Podemos i staden Tarrasa:TEGUCIGALPA / 2014-11-10 / Podemos är det politiska fenomenet som ger den politiska och ekonomiska eliten i Spanien mardrömmar. Sedan januari i år har det från ingenting blivit det största partiet, om vi ska lita till opinionsundersökningarna.

I det politiska tomrum som uppstått efter att den ekonomiska krisen exploderat och korruptionen hos de styrande blivit allmän politik, har Podemos (Vi kan) manövrerat skickligt. Detta vänsterparti, som företräds av universitetsprofessorn Pablo Iglesias, orsakar förvirring eller totalt okontrollerade uttalanden.

Jonathan Cabeza Infante, kommunalfullmäktigeledamot från det styrande Partido Popular (PP) i staden Paredes de Nava (Palencia) kunde inte kontrollera sitt ursinne över att Podemos blivit 1:a i den senaste opinionsundersökningen. Han skrev och önskade på sin Facebook-sida “en kula i nacken” för Pablo Iglesias. Eller att Iglesias var en “horunge, bastard”, med flera vulgariteter. I måndags tvingades Cabeza lämna in sin avskedsansökan hos borgmästaren (PP).

Jonathan Cabeza Infantes okontrollera inlägg på sin mur i Facebook mot Iglesias och Podemos. Den klassiska högern vet inte hur den ska konfronteras med uppstickaren mer än med gamla vulgära medel.


Hans partifrände och chef för PP:s partigrupp i EU-parlamentet, Esteban González Pons, har pekat ut Pablo Iglesias för att vara språkrör för både ETA, Kuba och Venezuela. I måndags sa han även att Podemosledaren även är “Ceausescus barnbarn”, för han representerar en vänster som “tog slut när Berlinmuren föll”.


”De hemliga dokumenten om Podemos. Så finansierar Venezuela Pablo Iglesisas”. Den primitiva antikommunistiska smutskampanjen är i full gång, trots att Podemos bara är tio månader gammalt. Makten är skakad och tar till alla medel mot den politiska bebisen.


Drabbad medelklass

Vid sidan av dessa antikommunistiska utfall, vad ligger bakom den anmärkningsvärda politiska raketen Podemos? Flamman har talat med Anibal Garzon Baeza, kommunalt språkrör för Podemos i staden Tarrasa (på katalanska Terrassa), den fjärde största kommunen i Katalonien.

– Där finns så klart den ekonomiska krisen som slår omänskligt hårt mot vanliga människor som förlorar rätten till sjukvård och utbildning. I den nyliberala modellens kölvatten flyter korruptionen och stölden av offentliga medel upp till ytan.


“Det är inte krisen, det är Systemets fel”, säger demonstranterna från de “Indignerade”, som blev förspelet till partiet Podemos.


Han säger att det framför allt är medelklassen och dess ungdomar som ställs inför faktumet att de inte längre kan studera för utbildningen privatiseras och är dyr, eller att universitetsutbildade med en lång utbildning tvingas söka arbete utanför Spanien.

– Vi som föddes efter Frankodiktaturen och som inte upplevt fattigdomen från den tiden ser Podemos som det nya politiska alternativet. Ungdomen har blivit allt mer medveten om att den monarkistiska författningen från 1978 inte är lösningen på deras problem.

Han säger författningen utarbetades av tio teknokrater speciellt valda från Francos intakta apparat och beslutades i en tid av skräck för det gamla. Som en bekräftelse på motsättningarna inom den spanska statsapparaten genomfördes tre år senare ett statskuppsförsök av en sektor inom militären.

Anibal Garzon Baeza, kommunalt språk-
rör för Podemos i staden Tarrasa

Från motståndsrörelse till parti 

Den 15 maj 2011 föddes ”De Indignerade” i Madrid. Det är ur denna breda och brokiga rörelse som Podemos har växt fram, hävdar Garzon.

– “15M” har gått från en motståndsrörelse till politisk uppbyggnad. I opinionsundersökningen som publicerades förra veckan är Podemos på tredje plats för vilket parti spanjoren kan tänkas rösta på. På frågan vilket parti det skulle rösta på om det vore val i dag, kommer Podemos på första plats och har en rakt uppåtstigande tendens medan både PP och PSOE (s) har en kraftigt fallande.

Podemosledaren säger att en stor del av det spanska folket i dag inser att både PP och det socialdemokratiska PSOE representerar samma nyliberala ekonomiska modell som dragit ned en kraftig majoritet av folket i ekonomisk och social depression. De gamla recepten går inte hem varför folket söker ett annat alternativ. Vid tidigare kriser har de bägge partierna roterat vid makten, men politiken har förblivit densamma, säger Anibal Garzon.

1,3 miljoner röster i EU-valet

Podemos var bara fyra månader gammalt när det ställde upp i EU-valet. Pablo Iglesias hade ställt kravet, för att bli nominerad, att partiet skulle samla in 30.000 namnunderskrifter på en mycket kort tid. Namnen kom in på rekordtid och inte bara Iglesias valdes in utan även ytterligare fyra kamrater som fick nära 1,3 miljoner röster.

I vårens kommunal- och regionsval ställer Podemos inte upp med egna listor, däremot återfinns Podemosfolk på valtekniska samverkanslistor. Bakgrunden är att partiet fortfarande inte har konsoliderat sig och är medveten om att det finns politiska äventyrare som kan, från en kommunal maktposition, frestas att dras in i lukrativ korruption. Denna skulle skoningslöst vändas mot Podemos av massmedia som skulle peka ut det nya partiet som “lika korrupt som de andra”. Däremot ställer Podemos upp i parlamentsvalen den 20 november 2015.

Kommunistpartiet i Andalusien, som sitter i den andalusiska autonomiska regeringen tillsammans med det socialdemokratiska PSOE, föreslår Podemos att delta i en Folkfront för att garantera en vänstermajoritet i Andalusien i nästa val.


Vänsterenhet 

Vilka är möjligheterna till ett samarbete med den Förenade Vänstern (IU) där bland annat kommunistpartiet ingår som i den senaste opinionsundersökningen också har förlorat till Podemos och nu ligger på cirka fem procent?

– Dessvärre har även den Förenade Vänstern haft sin korruptionsaffär nyligen. Många ser också det faktum att IU accepterade författningen från 1978 och att en minoritet har deltagit i dessa politiska strukturer som lett fram till dagens situation. Men det finns en föryngring av IU som är intressant. Personligen är jag positiv till en pakt mellan Podemos och den Förenade Vänstern. För det finns många medlemmar i IU som gett sitt liv för att förändra Spanien.

Men han anser att medlet för att lösa den nuvarande krisen, som inte är bara ekonomisk utan framför allt politisk, det är att skapa en debatt om en ny modern författning.

– Vad som behövs är en ny författning. För vad vi har åsett är en representativ demokrati som har tjänat ut sin roll. Folk samlas till möte ute i bostadsområdena och vill delta aktivt i utarbetandet av en ny författning där medborgaren ställs i centrum och inte var fjärde år när han eller hon behövs vid valurnorna.